maandag 7 oktober 2013

Over Zweedse moordmysteries gesproken...

Op Öland hebben archeologen een soort 'Pompeii' gevonden. In een fort zijn de beenderen van een groot aantal mensen opgegraven. De hele site bevindt zich in een soort verstilde toestand, alsof de mensen verrast werden door een vijandelijke inval.

Zo'n eeuwenoud mysterie intrigeert me, brengt mijn fantasie op hol (het feit dat die mensen op een gewelddadige manier om het leven zijn gekomen is natuurlijk verschrikkelijk). Wat waren die mensen aan het doen, hoe woonden ze, wat droegen ze, hoe zag het eiland er in die tijd uit? Door wie zijn ze verrast?

Klotsende golven tegen bootjes, zacht naderende voetstappen... Plotseling gebons op de deur, stampende laarzen, verwarring, vallende borden en bekers, rinkelende zwaarden, opstuivende as en brandende sintels, gegil, paniek, chaos.

Wat is er gebeurd? Wisten de mensen in het fort dat ze niet alleen waren?Öland met zijn wijdse, verlaten vlaktes, spaarzame begroeiing, molentjes en kleine dorpjes spreekt tot de verbeelding. De ruïne van Borgholms Slott rijst statig boven het landschap uit, over de door de wind geteisterde stranden kun je uren lopen zonder iemand tegen te komen. In het pikkedonker kun je geen hand voor ogen zien, de zeemist overvalt je en sluit je in... Een perfecte achtergrond voor dit raadsel; ik fantaseer nog even lekker verder, totdat de echte oplossing gevonden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten